Psihologii şi psihoterapeuţii afirmă că mulţi români se plâng că nu au suficienţi bani, că nu duc o viaţă bună, dar puţini iau măsuri pentru a schimba lucrurile. Birocraţia, lipsa de amabilitate, banii puţini, munca peste măsură, toanele şefului şi chiar deciziile acestuia ne fac să ne simţim frustraţi.
„Urăsc să mă duc la ghişeu să-mi plătesc taxele. Invariabil, dau peste o doamnă care are altceva de făcut, desigur mult mai important. Şi stau şi aştept să-şi facă timp", spune Andreea A., în vârstă de 30 de ani. Nu numai că o enervează lipsa de amabilitate, dar se simte frustrată. „Mi se pare că nu sunt tratată ca o fiinţă umană", explică tânăra.
Citeşte şi:
Românii nu ştiu să spună "nu" şefilor - Unde există "şefi-problemă", există angajaţi pe măsură
Românii înghit umilinţa de la locul de muncă
Pe Mihai M., în vârstă de 33 de ani, îl deranjează că munceşte mult pe bani puţini. Este profesor şi spune că, dacă ar fi avut norocul să se fi născut în altă ţară, lucrurile ar fi stat mult mai bine. E nemulţumit şi de condiţiile de lucru, de faptul că „sistemul de învăţământ este subfinanţat" şi s-a săturat să audă asta, dar şi să-şi exprime mereu aceste frustrări, mai ales că, spune el, nu se aşteaptă la nimic bun în perioada următoare.
Spre deosebire de Mihai, Ana N., în vârstă de 36 de ani, lucrează în sectorul privat. De salariu este relativ mulţumită, dar nu şi de volumul de muncă. Lucrează mult peste program şi nu mai are timp de nimic altceva în afară de serviciu. „Pot să înţeleg că e criză, dar nu pot să înţeleg de ce nu-mi sunt respectate drepturile. Nu pricep de ce trebuie să devin un fel de sclavă doar ca să primesc un salariu decent", afirmă Ana N.
Care sunt cele mai stresante meserii
Şi ea consideră că, dacă ar fi lucrat în Occident, ar fi fost tratată altfel. „Am prieteni care au plecat din ţară. Programu