Un articol despre veştile proaste ale lui 2010 ar fi mult mai la îndemână, dar sunt şi câteva evenimente pozitive care merită prezentate. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
1 /.
1. Începem cu economia, unde, între statisticile unui an dezastruos, găsim una care oferă câteva speranţe. În primele zece luni ale lui 2010 exporturile au crescut cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în mare parte datorită succeselor Dacia, ne arată Institutul Naţional de Statistică (INS). Datorită acestei creşteri, deficitul bugetar al perioadei ianuarie-august 2010 a ajuns la 4,7%, faţă de 7,7% (deficitul perioadei ianuarie-august 2009). Dacă exporturile rămân "sus" am putea înregistra o creştere economică în 2011. E, drept, una mai degrabă simbolică, pe care premierul Emil Boc a estimat-o, în urmă cu două săptămâni, la 1%.
Într-un articol pe care îl puteţi citi aici sunt prezentate oportunităţile României în UE şi în afara Uniunii. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, crede însă că e loc de mult mai bine. "România exportă foarte puţin în China, Rusia, Brazilia şi India şi va trebui să ne creştem prezenţa pe aceste pieţe'', a spus Károly Borbély.
2. Rămânem la economie şi observăm randamentele bune ale fondurilor de pensii private. În primele nouă luni ale lui 2010 (ianuarie-septembrie), randamentul fondurilor obligatorii şi a celor facultative a crescut cu 13%, respectiv 10%.
3. O altă veste bună este eliminarea comisionului de rambursare anticipată a unui credit. Vestea proastă e că decizia a venit abia în 2010, an în care puţini români îşi permit să-şi încheie socotelile cu băncile.
4. Cât despre investiţii, cele mai importante au fost în energie verde. Graţie unor proiecte uriaşe în zona Dobrogei - unele începute, altele anunţate pentru viitorul apropiat - România a păşit pentru