Desi nu este o afectiune grava care sa puna viata in pericol, acneea este suparatoare, cicalitoare chiar si jenanta mai ales cand tinerii afectati incep sa devina preocupati si constienti de aspectul lor.
De regula, acneea este tratata cu foarte multa superficialitate de medicii de specialitate tocmai pentru ca nu afecteaza sanatatea pacientilor, dar nimeni nu se gandeste la stresul si frustarea traite de persoanele care apeleaza la serviciile lor.
Prea putini medici au rabdarea necesara sa stea de vorba cu persoanele in cauza, sa le dea sfaturi in legatura cu ceea ce ar trebui sa faca ori sa nu faca si sa le urmareasca evolutia in timp. Pacientilor li se recomanda pentru uz extern, o crema care, de cele mai multe ori, are efect pe o perioada scurta de timp, dupa care acneea izbucneste cu si mai mare forta.
Persoanele afectate ar trebui sa consume alimente bogate in vitamina A, B3 si E. Morcovul sau sucul de morcov, fructele galbene si portocalii, ficatul, pestele ori untura de peste sunt bogate in vitamina A si ar trebui consumate zilnic. Vitamina B3 se gaseste in lapte si produsele lactate si in alte alimente de origine animala. Vitamina E poate fi procurata din nuci, ulei de masline, cereale integrale, carne de vita, mere, morcovi, telina.
Zeama de tarate (vezi cum se prepara zeama de tarate) trebuie folosita atat intern cat si extern. Cantitatea de zeama rezultata se bea pe parcursul unei zile.
O mica parte se foloseste pentru uz extern. Se procedeaza in felul urmator: se spala bine fata cu apa calduta si sapun ca sa se deschida porii. Cand fata este uscata, se sterge cu o bucata de vata inmuiata in zeama de tarate. Dupa 15, 20 de minute se spala din nou fata, de asta data cu apa rece si sapun ca sa se inchida porii. Seara, inainte de culcare, sa se stearga fata cu ceai de galbenele, un dezinfectant pute