Marea Britanie va intra în forţă în „balul” măsurilor de austeritate impuse de Cabinetul David Cameron, odată cu intrarea în vigoare de marţi a unei creşteri a TVA-ului la 20%, ceea ce inaugurează o serie de măsuri de acest gen.
Guvernul de stânga redusese temporar TVA la 15% în timpul crizei economice şi financiare, înainte de a creşte la 17,5%, care era unul dintre cele mai mici niveluri al TVA din UE, informează AFP.
Simbol al victoriei repurtate în detrimentul relansării de către deficitele bugetare, devenite prioritate absolută în Europa, TVA va urca în Marea Britanie la 20%, începând de marţi, 4 ianuarie, cotă care este superioară celei percepute în Franţa şi Germania.
Numai această măsură va aduce la buget mai mult de 12 miliarde de lire sterline (14 miliarde de euro) şi constituie un element principal al politicii de austeritate anunţată de David Cameron în luna iunie 2010.
Politica de austeritate, de o amploare fără precedent în istoria Regatului Unit, are ca scop realizarea de economii de 81 de miliarde de lire (92 de miliarde de euro) într-un interval de cinci ani, la care se vor adăuga 30 de miliarde de lire, provenite din creşterea unor impozite, ceea ce va reduce deficitul bugetar britanic la 1,1% din PIB în 2015, faţă de 10,1% în acest an.
Conform ultimelor estimări oficiale, citate de AFP, politica de austeritate va însemna şi reducerea unui număr de 330.000 de locuri de muncă din sectorul bugetar şi se va traduce printr-o scădere drastică a bugetelor alocate aproape tuturor ministerelor.
Majoritatea acestor reduceri „colosale”, anunţate în noiembrie, va fi pusă în practică din aprilie, când va începe noul exerciţiu bugetar.
AFP consideră că primăvara va fi una agitată, pentru că sindicatele, care s-au mulţumit până acum cu greve sporadice (metroul şi pompierii londonezi) speră să organizeze manifestări la