Elveţia a interzis importurile de cai din România, din cauza modului defectuos în care a fost gestionată epidemia de anemie infecţioasă ecvină. Olanda şi Marea Britanie ar putea face acelaşi lucru. Sursa: Vlad Stanescu
Începând cu luna octombrie a acestui an, administraţia de la Berna a decis să interzică importurile de cai din România, după ce autorităţile române nu au reuşit să lichideze focarele de anemie infecţioasă ecvină. Decizia elveţienilor a fost fundamentată pe raportul inspectorilor europeni, care ''au constat lacune în măsurile de protecţie luate de România", potrivit unui comunicat al Administraţiei Federale elveţiene. În document se precizează că Biroul federal veterinar poate aproba importuri, numai în anumite situaţii.
Exemplul elveţienilor ar putea fi urmat şi de alte state, chiar dacă acestea sunt membre ale Uniunii Europene. Printre cele care iau în calcul această posibilitate se numără Marea Britanie şi Olanda, după cum ne-a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. El spune că nici autorităţile din aceste state nu sunt mulţumite de ''eficienţa'' celor din România.
''Sunt nemulţumiri în mai multe state, printre care şi Olanda şi Marea Britanie'', spune ministrul Tabără.
Motivaţie: n-am avut bani
Reprezentanţii instituţiei abilitate să gestioneze epidemia de anemie infecţioasă ecvină, respectiv Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), susţin că alte state nu au motive să interzică importurile de cai din România şi că programele elaborate în vederea eradicării focarelor au fost greu de aplicat, deoarece Ministerul Agriculturii nu a alocat suficiente fonduri pentru despăgubirea proprietarilor animalelor bolnave, care urmau să fie sacrificate.
''Aplicarea măsurilor de protecţie privind anemia infecţioasă ecvină a fost dificil de realizat