Multe dintre filmele autohtone care vor avea premiera în 2011 erau aşteptate în 2010, iar câteva dintre ele au fost turnate în 2010. Majoritatea au primit granturi de producţie înainte de 2009, pentru că în 2009 CNC nu a organizat concurs de finanţare. Câteva sunt realizate, însă, independent de stat. Majoritatea sunt coproducţii internaţionale, alt lucru bun fiind diversitatea tematică şi stilistică. Vezi mai jos care sunt cele aproape 20 de filme romanesti pe care le-am putea vedea in 2011.
Optativul din fraza precedentă are o justificare: producătorii români nu au date fixe, hotărâte în avans, pentru premiera locală a filmelor lor. De pildă , „Aurora”, de Cristi Puiu, era aşteptat să iasă pe ecrane toamna trecută, dar Mandragora a preferat să evite aglomeraţia şi să lanseze filmul de-abia anul următor.
În alte cazuri, producătorul nu poate anunţa din timp o dată fixă deoarece vrea să trimită mai întâi filmul la festivaluri internaţionale. Este şi cazul celui mai recent film al lui Dan Piţa, „Ceva bun de la viaţă”, produs de MediaPro, a cărui lansare în sălile româneşti depinde de selecţionarea sa în festivaluri.
Lista pe care v-o propunem conţine titluri de filme „reportate” din 2010, titluri ale unor filme anunţate deja pentru acest an, precum şi titluri pentru care producătorii nu au dat încă vreun indiciu referitor la data premierei.
"Aurora", de Cristi Puiu – A avut premiera mondială anul trecut, în cadrul secţiunii „Un Certain Regard” a Festivalului de la Cannes, şi de atunci circulă prin festivaluri. Iniţial, Mandragora anunţase că îl scoate acasă în toamna lui 2010, dar finalmente l-a amânat pentru primăvara lui 2011 (un alt film produs de Mandragora, „Morgen”, a ieşit tot în toamna lui 2010.). „Aurora” a fost văzut deja în România în cadrul Festivalului Transilvania, împărţind publicul în două: unii au admirat c