Dacă în anii de boom doar zvonul construirii unui mall creştea preţurile apartamentelor din zonă, acum proprietarii aşteaptă finalizarea centrului comercial. Chiar şi după doi ani de criză, locuinţele situate în proximitatea centrelor comerciale costă cu 5%- 50% mai mult decât preţul mediu de pe piaţă. Mai cumpără cineva?
În epoca de aur a pieţei româneşti de real estate (anii 2005 - 2008), era suficient să se anunţe construcţia unui centru comercial într-o anumită zonă pentru ca preţurile locuinţelor din imediata proximitate să explodeze. Pretenţiile proprietarilor unor asemenea locuinţe sunt încă crescute faţă de preţul mediu al oraşului, potrivit unei analize la nivel naţional, realizate de imobiliare.ro la solicitarea „Adevărul".
„Locaţia, indiferent de perioadă, rămâne unul dintre cele mai importante criterii care stau la baza preţului unei oferte pe segmentul rezidenţial", declară Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro. Şi totuşi, ceva s-a schimbat faţă de anii de boom. De curând, IKEA a achiziţionat 51.000 de metri pătraţi din terenul fostei fabrici Timpuri Noi, contra sumei de 34,6 milioane de euro. Deocamdată, tranzacţia nu a influenţat semnificativ preţurile locuinţelor din zonă. Şi asta în ciuda faptului că, în general, când într-o anumită zonă se adaugă plus-valoare, precum cea adusă de un centru comercial, locuinţele din aria respectivă au un plus la vânzare. „În prezent, acest lucru se întâmplă după ce proiectul respectiv se concretizează. Oamenii sunt mai precauţi, aşteaptă să se finalizeze proiectul şi după aceea cresc preţurile", spune Adrian Şişchin, proprietar şi director regional al companiei de consultanţă imobiliară RE/MAX România.
Constanţa, excepţia de la regulă
Spre exemplu, proprietarul unui apartament de două camere din vecinătatea Sun Plaza cere 1.627 de euro pe metru pătrat util de aparta