Tânăr, fără experienţă, cu maşină puternică şi nu neapărat cu foarte mulţi bani. Aşa arată, în ochii poliţiştilor din Alba, portretul şoferului teribilist, al celui care ignoră regulile de circulaţie. Evenimentele rutiere în care au fost implicaţi tinerii îngrijorează mai ales prin gravitatea lor.
În 2010 , în Alba s-au produs 325 de accidente cu victime. Şoferi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 22 de ani s-au făcut responsabili de 15 evenimente rutiere grave. Bilanţul este unul dramatic: 2 persoane au murirt , în timp ce alte 28 au fost rănite.
Teribilist: tânăr, fără experienţă şi cu maşină „tare“
„Un şofer teribilist este, în primul rând tânăr. Iar prin tinereţe trebuie să se înţeleagă lipsa de experienţă la volan. Se spune că ai nevoie de cel putin 100.000 de km, ca să te poţi considera un şofer sigur pe drumurile publice", a explicat Dorin Davidaş, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Alba.
Principalele cauze ale producerii accidentelor în cazul tinerilor sunt viteza excesivă şi nerespectarea distanţei dintre autovehicule, şi neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor.
Conform poliţiştilor, în 2010 s-a remarcat o scădere a numărului accidentelor rutiere produse de tinerii şoferi care au o vechime la volan de cel mult ani.
Deşi cifrele sunt încurajatoare, poliţiştii susţin că un şofer nu trebuie să fie neapărat de bani gata pentru a fi teribilist, ci are nevoie numai de o maşină puternică.
"Şoferii care apasă mai tare pe pedala de acceleraţie pot obţine maşini puternice şi la mâna a doua, sau chiar a treia. Merg în străinătate şi îşi cumpără maşini second hand, puternice, dar care nu mai sunt sigure" a mai adăugat Dorin Davidaş, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Alba
Psiholog: teribiliştii au o atituidine de dispreţ
Poliţiştii de la rutieră spun că fondul pe care apar actele de teribilism are la b