Bolnavii care au nevoie de operaţii de acest tip sunt nevoiţi să aştepte până în 2012. Oficialii Sănătăţii, care au promis că anul acesta spitalele vor fi dotate pentru asemenea intervenţii, au prelungit din nou termenul.
Autorităţile din Sănătate susţin că legislaţia referitoare la transplant va fi ajustată în cel mult două luni pentru a se putea face astfel de operaţii în Moldova. Cu toate acestea, operaţiile propriu-zise vor începe abia în 2012. Problema, spun medicii, sunt spitalele din Chişinău, care nu sunt dotate corespunzător pentru asemenea intervenţii. În acest timp, pacienţii trecuţi pe „lista neagră" pentru transplant trăiesc doar cu speranţa că vor mai avea zile până în 2012.
Prea săracă
pentru operaţie
Lilia Mutilică din Hristoforovca, raionul Ungheni, este unul dintre sutele de moldoveni care are nevoie de transplant de rinichi. Femeia, mamă a trei copii, suferă de insuficienţă renală. Pentru a supravieţui, vine de două ori pe săptămână la Chişinău, la dializă.
„Mi se umflă picioarele şi mă sufoc", povesteşte Liliana, care acum îşi face grupă de invaliditate. „Un transplant de rinichi mi-ar uşura viaţa, mi-ar oferi o şansă să am un trai normal", spune Lilia. La fel de greu îi este şi mamei tinerei, care trăieşte lângă ea fiecare suferinţă. „Noaptea, eu icnesc într-o cameră şi ea în alta. Mă tem să nu rămân singură cu toţi trei copii", povesteşte printre lacrimi bătrâna.
Deocamdată, Lilia nu are bani să-şi facă transplant peste hotare. Potrivit lui Andrei Usatâi, directorului Spitalului Republican din Chişinău, statul va suporta gratuit un număr foarte mic de operaţii de transplant, circa 20 pe an. Pacienţii „norocoşi" vor fi selectaţi de o comisie medicală. „Se va aplica principiul cost-beneficiu şi cost-eficienţă. Are rost să faci operaţie de transplant unui bătrân de 87 de ani, care poate mai are de trăi