DATORIE Autorităţile de la Chişinău se împrumută de la băncile comerciale prin intermediul emiterii valori mobiliare de stat, pentru a putea rambursa creditele contractate anterior
Prima licitaţie de vânzare a bonurilor de trezorerie în valoare de 127 milioane de lei va avea loc pe 4 ianuarie, anunţă Ministerul Finanţelor. În total în lunile ianuarie-martie din anul curent statul planifică să comercializeze valori mobiliare de stat în valoare de 1.681 milioane de lei, cu 256 milioane de lei mai mult ca în ultimul trimestru al anului 2010.
Statul a fost principalul client
al băncilor comerciale în anul 2010
Experţii critică Guvernul pentru că se împrumută atât de mult pe piaţa internă. Astfel un studiu realizat de Adrian Lupuşor, economist la centrul analitic "Expert-Grup", arată că statul a fost principalul client al băncilor comerciale în anul 2010. Drept rezultat, susţine specialistul, întreprinzătorii privaţi au fost defavorizaţi în ceea ce priveşte obţinerea de împrumuturi. Conform calculelor lui Adrian Lupuşor, doar în perioada ianuarie-octombrie 2010, "avalanşa de îndatorare a Guvernului", a redus cu circa 1,2 de miliarde de lei creditul bancar care putea să ajungă în sectorul privat.
Lupuşor afirmă că „în momentul în care Guvernul se împrumută de pe piaţa internă, acesta intră într-o competiţie neechitabilă cu sectorul real pentru resursele creditoare bancare. Având în vedere faptul că Guvernul, prin definiţie, este considerat cel mai sigur debitor, băncile preferă să crediteze statul în detrimentul sectorului real".
Potrivit lui Lupuşor, „acest fenomen a devenit şi mai evident în condiţiile crizei economice recente, când creşterea incertitudinii a alimentat riscul de credit şi a determinat băncile să întoarcă spatele sectorului real şi să crediteze statul". Astfel, ponderea împrumuturilor prin intermediul valorilor mobiliare