Anul care a trecut a fost cel mai bun în afacerile cu struți, în Bihor. Criza i-au ocolit pe crescătorii de struți din Bihor, care au planuri de a-și extinde afacerile. Adevărul de Seară vă prezintă poveștile afacerilor de succes, cu struți.
Inginerul silvic Florin Bala, din Tinca, a lucrat o bună perioadă ca specialist în prelucrarea "aurului verde", la secţia de prelucrare a materialului lemnos din Tinca, aparţinând de IFET Oradea. Schimbările aduse de Revoluţia din decembrie 1989 l-au obligat să se reorienteze, astăzi fiind proprietarul uneia dintre puţinele ferme de struţi din ţară. Anul 2000 a fost marea încercare pentru tânărul Florin Bala. Având în vedere că deja cumpărase două grajduri de la fostul IAS, de lângă halta Gurbediu, comuna Tinca, s-a gândit să pună bazele unei afaceri cu struţi. Pe internet a găsit adresele unor societăţi comerciale care să-i livreze ouă de struţi, tocmai în Israel şi în Republica Africa de Sud. A comandat şi a primit coletele pe aeroporturile din Bucureşti şi Budapesta. Fără teama consangvinizării, a pornit la muncă cu dragoste, curaj şi speranţă, obţinând păsări de bună calitate, sănătoase şi frumoase. Astăzi, cele două grajduri sunt populate cu 250 de păsări tinere, destinate abatorizării. La vârsta de un an, fiecare exemplar cântăreşte 120 kg, fiind valorificate spre abatorizare în judeţul Galaţi, la Debreţin, în Ungaria, şi la Graz, în Austria. Ferma de struţi de la Tinca dispune de 10 familii adulte, formate din două femele şi un mascul. Femelele depun aproximativ 60 de ouă anual, iar perioada de incubaţie este de 42 de zile. Hrana este formată din lucernă, în proporţie de 60%, şi boabe - 40%. "În România, sunt circa 14-15 ferme de struţi. Carnea gustoasă, dulce şi fără pic de colesterol este recomandată fără rezerve de medici. Fermierii se consultă între ei, având schimburi interesante de opinii", îmi spunea proprietar