Parlamentarii, primarii, şefii de consilii judeţene care sunt avocaţi stagiari şi au un mandat la activ vor obţine definitivatul, fără a mai da examenul naţional, ca restul candidaţilor .
Prevederea a fost inclusă în noua legea a avocaturii, votată de Parlament şi promulgată, recent, de preşedintele Traian Băsescu.
Astfel, potrivit unui amendament al preşedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), şi al deputatului Gabriel Andronache (PDL), avocatul stagiar care a exercitat cel puţin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, preşedinte de consiliu judeţean sau vicepreşedinte de consiliu judeţean dobândeşte la cerere calitatea de avocat definitiv.
În acest fel, s-a introdus o excepţie de la prevederile legii potrivit cărora calitatea de avocat defintiv se dobândeşte în baza unui examen organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.
Autorii îşi motivau amendamentul prin faptul că, în cazul unor persoane cu “notorietate publică” şi pregătire juridică demonstrată în activitatea profesională anterioară, intrarea în profesie trebuie făcută “direct”.
Amendamentul admis în comisie a fost votat de plenul Camerei pe 7 decembrie 2010, fără a naşte controverse. Dezbaterile s-au concentrat pe respingerea unei propuneri susţinute de deputatul UNPR Eugen Nicolicea. Acesta dorea să extindă facilităţile pentru parlamentarii sau aleşii locali cu studii juridice, doritori să devină avocaţi. Concret, Nicolicea a pledat nu doar pentru eliminarea examenului de definitivat, ci şi a examenului de admitere în barou.
Avantaje şi pentru funcţionarii parlamentari
Deputaţii au mai stabilit că persoanele care au promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care pâna la data susţinerii examenului de primire în profesia de avocat au îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau juri