Avertizat din 2008, ministerul nu a găsit alte sedii pentru instituţiile găzduite de Teatrul Naţional, care va intra în reparaţii generale. Oficialii ministerului afirmă că ar fi trebuit să fie înştiinţaţi de notificarea trimisă de Ion Caramitru directorilor centrelor de cultură din clădire, prin care se anunţa începutul lucrărilor.
Instituţiile care activează în incinta Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) au primit la 27 decembrie 2010 o notificare de la Ion Caramitru, directorul instituţiei, prin care erau anunţate că luna aceasta încep lucrările de reparaţie şi de consolidare ale teatrului. Pe lângă Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB) au mai fost anunţate să găsească alte spaţii de desfăşurare a activităţilor şi Teatrul de Operetă „Ion Dacian", Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Lăptăria Enache. Citiţi şi: Teatrul Naţional Bucureşti pregăteşte noi premiere pentru începutul lui 2011 Ion Caramitru a declarat pentru „Adevărul" că la TNB există un pericol de prăbuşire iminent, în cazul unui cutremur mai serios. „Opereta are o hotărâre de guvern prin care i s-a dat Sala Omnia din fosta clădire a Senatului şi bani pentru transformarea acestei săli în sală de teatru. Muzeul Naţional de Artă Contemporană va avea o suprafaţă mai mare de expunere în viitorul Teatrul Naţional, după finalizarea lucrărilor".
Pentru Teatrul de Operetă „Ion Dacian" sunt două soluţii, potrivit directorului Răzvan Dincă: ori să se cumpere din străinătate un „cort" modern care costă în jur de 3.500.000 de milioane de euro, ori să se înceapă reparaţia TNB-ului cu altă aripă care să nu afecteze clădirea Operetei, tocmai pentru a se aştepta finalizarea Sălii Omnia.
Nemulţumiri în lanţ
Într-o scrisoare publică, trimisă Ministerului Culturii, oameni de cultură precum Mihai Mihalcea, Dan şi Lia Perjovschi, Ioan Tugearu, Cosmin Manolescu, Florin Fieroiu sa