Guvernul amână grosul restructurărilor pentru acest an. Mediul privat mai are de făcut mici ajustări.
Anul 2011 se anunţă plin de incertitudine pentru românii care lucrează în sectorul bugetar, dar ceva mai bun pentru cei din mediul privat. În timp ce grosul disponibilizărilor bugetarilor se amână pentru acest an, multe firme intră în 2011 cu personalul mult subţiat.
Astfel, 50.000 de bugetari care ar fi trebuit să părăsească sistemul până la sfârşitul lui decembrie 2010 ar urma să-şi piardă posturile în cursul acestui an. Acestora li se vor adăuga, spun autorităţile, alţi 15.000 de angajaţi, trecuţi de la bun început pe calendarul restructurărilor din 2011. Mulţi dintre viitorii disponibilizaţi sunt angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. "Numărul de posturi se reduce, la nivelul ordonatorilor de credite, astfel încât să se asigure încadrarea în cheltuielile bugetare aprobate, potrivit legii, pentru anul 2011", explicau, la sfârşitul anului trecut, oficialii ministerului condus de Traian Igaş.
Disponibilizările sunt prevăzute în înţelegerea dintre Guvernul României şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Procesul este însă foarte lent şi urmează un calendar care a cunoscut numeroase amânări: până în septembrie, fuseseră puşi pe liber doar 27.000 de angajaţi.
Firmele par să-şi revină
În schimb, mediul privat pare să fi depăşit perioada cea mai grea. Potrivit notificărilor transmise de patroni agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, până la mijlocul lunii decembrie 2010 "au fost anunţate disponibilizări pentru 3.523 persoane pentru ianuarie 2011 şi 334 pentru luna februarie 2011", se arată într-un răspuns oficial transmis EVZ. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Ocupării Forţei de Muncă (ANOFM) au atras însă atenţia că "aceste date reprezintă o estimare a numărului de persoane disponib