Inspectorii fiscali au de anul acesta puterea să se uite în conturile bancare, să evalueze patrimoniul persoanelor fizice cu averi vizibile mari şi să aplice cota de 16% asupra unei baze care include orice venituri constate de Fisc, dar a căror sursă nu poate fi justificată de către contribuabil, potrivit Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal adoptată de Guvern la sfârşitul lui 2010.
"Situaţia fiscală personală" este noul concept după care Fiscul va încerca să evalueze şi să monitorizeze averile mari în raport cu veniturile impozabile declarate de posesorii averilor respective.
După modelele de lucru practicate de multă vreme în Occident, inspectorii vor avea puterea de a "scana" conturile bancare, fluxurile de numerar şi orice creştere seminificativă a averii unei persoane fizice. Desigur, cu obligaţia păstrării "secretului fiscal".
Miza acestor puteri sporite acordate Fiscului: determinarea şi taxarea veniturilor a căror sursă nu poate fi justificată de către contribuabil, adică penalizarea evaziunii.
Cum vor fi determinate aceste situaţii fiscale individuale? Codul fiscal îi împuterniceşte pe oamenii Fiscului să strângă informaţii privind "totalitatea drepturilor şi a obligaţiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie şi a altor elemente de natură să determine starea de fapt fiscală reală a contribuabilului".
Pe baza evaluării situaţiei fiscale personale, inspectorul fiscal va estima veniturile reale pe seama cărora contribuabilul a ajuns la averea respectivă.
Ţinta finală este compararea acestor venituri reale estimate cu veniturile declarate de contribuabil spre a fi impozitate şi taxarea diferenţei în cazul în care aceasta este mai mare de 10%, dar nu mai mică de 50.000 de lei.
Modalităţile practice de stabilire a bazei de impozitare care ar urma să reflecte o evaluare corectă a venit