Una peste alta, 2010 nu a fost un an atat de rau pentru economia lumii.
Cresterea economica globala s-a apropiat de 5 la suta, multe dintre cele mai negre temeri ale pietelor financiare nu s-au adeverit, economia Chinei nu s-a prabusit, iar America nu a intrat in recesiune, chiar daca economia sa a avut o crestere mai lenta.
Zona euro a rezistat bine, datorita cresterii economice a Germaniei si, in general, lumea n-a dus-o prea rau, scrie The Economist.
Se pune problema daca si 2011 va fi la fel de bun. Multi analisti sunt de parere ca da. Increderea consumatorilor si a mediului de afaceri si-a inceput trendul ascendent, in majoritatea zonelor lumii, iar pietele financiare si-au lins deja ranile. Exista insa si pareri mai pesimiste.
In 2011, marile economii ale lumii vor lua masuri de stimulare, dupa doi ani de austeritate. Cu toate acestea masurile de austeritate vor fi resimtite si in anul acesta.
Potrivit estimarilor "Economist Intelligence Unit", cresterea globala (PPP - purchasing power parity, adica paritatea puterii de cumparare) va fi de 3,6% fata de 4,4% in 2010.
Sistemul bancar intra bolnav in 2011
In acelasi timp, comertul global va consemna o crestere de doar 5,7%, jumatate fata de cea din acest an.
Evenimentele imposibil de prevazut, denumite de renumitul Nassim Taleb ca "lebede negre", vor aparea cu siguranta si in 2011, asa cum s-a intamplat si in acest an, printre care amintim cutremurul din Haiti, scurgerea de petrol din Golful Mexic si eruptia vulcanica din Islanda. Astfel de evenimente pot da peste cap estimarile specialistilor, sustine Daniel Franklin, editor al publicatiei "Lumea in 2011".
Potrivit lui John Micklethwait, redactorul-sef al "The Economist", in statele bogate, 2011 va marca debutul unei revizuiri ample si bine-venite a misiunii