Firmele sălăjene au exportat anul trecut produse în valoare de circa 190 de milioane de euro. În acelaşi timp, judeţul a importat mărfuri de 134 de milioane de euro. Datele Direcţiei Judeţene de Statistică arată că exporturile Sălajului au fost mai consistente ca valoare decât importurile. Nu se menţionează, însă, nimic despre produsele alimentare de import, de care sunt pline supermarketurile.
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS), agenţii economici din Sălaj au exportat până în august 2010 produse în valoare 190 de milioane de euro, în timp ce valoarea importurilor a fost cu 56 de milioane de euro mai mică. Exporturile judeţului au constat în materiale textile, produse din metal, mobilă, construcţii prefabricate, iar importurile în materiale textile, combustibili minerali, maşini şi aparate electrice. Statistica DJS Sălaj a luat în calcul doar importurile şi exporturile realizate de agenţii economici în primele opt luni ale anului trecut.
Ce importăm, şi exportăm
Un aspect interesant care reiese din datele DJS Sălaj este că şi importurile, şi exporturile, constau, în general, în materiale textile. De fapt, aceleaşi produse care sunt importate sunt şi exportate, la aproape aceeaşi valoare. Produsele „lână, păr fin sau grosier de animale, fire şi ţesături din păr de cal“ reprezintă jumătate din totalul exporturilor de textile, dar tot jumătate şi din importurile de textile. Dacă ne gândim că în industria textilă a Sălajului nu există altceva decât lohn, adică modalitatea folosită de companiile textile din ţările dezvoltate care utilizează mâna de lucru ieftină din ţările sărace, atunci importurile şi exporturile Sălajului înseamnă produse textile trimise firmelor din judeţ pentru a fi finisate şi retrimise apoi la sursă.
Judeţul nostrum a mai exportat metale comune şi articole din acestea, cu pondere mai mare asupra produselor d