Majoritatea celor care şi-au luat autoturisme noi anul trecut o reprezintă pensionarii care au valorificat vechiturile.
Pietrenii au renunţat la hârburile prăfuite de pe lângă blocuri. În 2010, proprietarii de autoturisme au renunţat la rable şi şi-au cumpărat maşini noi, prin intermediul programului de stimulare a reînnoirii parcului auto naţional. Dacă în 2009 numărul maşinilor aduse pentru casare la Remat Neamţ a fost de 591, condiţiile mult mai avantajoase din 2010 au făcut ca numărul celor care şi-au dus autoturismele vechi la casare să crească semnificativ.
Vânzările la maşini au rămas constante
„Faptul că cei dornici să-şi ia o maşină nouă au beneficiat de trei tichete în valoare de 3.800 de lei fiecare a făcut ca anul trecut să fie aduse la casat 2.157 de maşini, adică de peste trei ori mai mult“, a spus Rodica Tărâţă, directorul Remat SA.
Pentru principalii dealeri de autovehicule din judeţ, Programul „Rabla“ s-a dovedit de bun augur. Deşi într-o perioadă de criză economică, volumul vânzărilor de pe piaţa auto nemţeană fie s-a menţinut la aceleaşi cote, fie a crescut comparativ cu 2009. „Noi am reuşit să ne menţinem cota de piaţă, graţie programului de reînnoire a parcului auto naţional“, spune Tasica Postole, directorul uneia dintre firmele de profil din judeţ. În general, nemţenii au preferat să plătească cu banii jos, iar peste 90% dintre cei care şi-au cumpărat un automobil au beneficiat de programul guvernamental.
Vârstnicii şi-au luat maşini noi
Dealerii auto susţin că vârstnicii sunt cei care au profitat de tichetele oferite prin programul naţional. Justificarea stă în reducerile salariale din ultimul an. Chiar şi persoanele juridice s-au reorientat către ofertele de maşini second-hand, tot din cauza lipsei banilor. Printre norocoşii care vor intra în 2011 la volanul unei maşini noi se numără şi i