2011 Începe pentru zona euro cu un nou membru, Estonia, dar şi cu noi teste de încredere pentru ţările cu probleme, scrie The Wall Street Journal.
În această săptămână Portugalia va da un test important în condiţiile în care va emite obligaţiuni în acelaşi timp cu economii mai stabile precum Franţa şi Germania, ceea ce ar putea duce la o majorare a randamentelor cerute de investitori. Franţa va fi prima ţară din zona euro care se va împrumuta în noul an, scoţând la vânzare astăzi titluri în valoare de 8,5 mld. euro şi fiind urmată de Belgia, Olanda şi Portugalia miercuri. Germania va vinde tot miercuri obligaţiuni pe zece ani în valoare de 5 mld. euro.
Pe de altă parte, Estonia, statul baltic cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori, a trecut de la coroană la euro, fiind primul stat ex-sovietic care a adoptat moneda euro. Estonia va fi membrul cel mai sărac al zonei euro, dar datoriile sale publice şi nivelul deficitului sunt printre cele mai scăzute din Uniune. În termeni economici, zona euro abia va simţi aderarea Estoniei, deoarece PIB-ul acesteia (13,8 mld. euro) reprezintă doar 0,2% din zona euro.
"Este un pas mic pentru zona euro, dar un pas mare pentru Estonia", a spus Andrus Ansip, premierul Estoniei.
Coroana estoniană va fi convertită la un curs de 15,6466 unităţi pentru un euro. Anterior aderării, Estonia avea un regim monetar fix prin care cursul coroanei era legat de cel al euro.
Aderarea Estoniei vine într-un moment în care majoritatea liderilor ţărilor din Europa de Est se întreabă dacă adoptarea monedei unice este benefică pentru economiile lor. Deşi intrarea în UE aduce după sine obligativitatea adoptării pe viitor a monedei unice, Polonia şi Ungaria sunt sceptice faţă de trecerea la euro. O problemă pentru aceste ţări va fi că pierderea flexibilităţii ratelor de schimb le va face mai puţin competitive şi mai puţin cap