În România doar 1-2% din populaţie are încheiat un contract de economisire-creditare, în timp ce în ţări ca Austria şi Cehia avem 50%-65% din piaţă acoperită, ceea ce arată clar că suntem cu mult în urma altor ţări la acest capitol, a declarat într-un interviu pentru Curierul Naţional Alexandru Ciobanu, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.
Mai sunt interesaţi clienţii de produsele de economisire-creditare în această perioadă, mai ales că au scăzut salariile? De ce?
În condiţiile unui mediu economic dificil, clienţii care apelează la produsele de economisire-creditare pentru domeniul locativ apreciază siguranţa depunerilor, dobânzile oferite de BCR Banca pentru Locuinţe şi prima de stat. Sprijinul statului este foarte important pentru cetăţenii care doresc să îşi îmbunătăţească condiţiile locative şi economisesc prin acest sistem.
BCR Banca pentru Locuinţe a început deja activitatea de creditare pentru domeniul locativ cu o gamă de trei tipuri de produse de creditare, în lei, oferind clienţilor interesaţi inclusiv posibilitatea de a contracta un credit intermediar sau anticipat. Acestea sunt două tipuri de credite care au menirea de a scurta perioada de aşteptare pentru un credit pentru domeniul locativ clasic. Am venit, astfel, în întâmpinarea clienţilor care doresc să investească într-un timp scurt în domeniul locativ. Investiţiile în domeniul locativ pe care le susţine BCR Banca pentru Locuinţe sunt cele prevăzute prin lege: modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.
De ce ar trebui ca o persoană să apeleze la un astfel de produs şi nu la un credit? Care sunt avantajele, dar şi dezavantajele?
În sistemul de economisire-creditare, clienţii încheie un contr