Un supervulcan ameninţă să distrugă toate formele de viaţă din Europa. În urmă cu peste 2000 de ani, Vezuviul a acoperit cu lavă şi cenuşă oraşul Pompei. Deşi a provocat daune imense, Vezuviul este doar un mic "spin" pe spatele supervulcanului Campi Flegrei. Localizat în apropierea oraşului Napoli, acesta este un vulcan activ aflat în cea mai mare parte sub apă, informează Daily Mail în ediţia online.
Totul a început cu aproape 1000 de cutremure mici care au avut loc în zona oraşului Napoli. Seismele nu au provocat pagube majore, însă au dărâmat aparate de aer condiţionat de pe clădiri sau au desprins ornamente de pe ziduri. Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia a descoperit că seismele nu erau provocate de muntele Vezuviu, aflat în apropierea oraşului, ci de unul dintre cei mai mari şi mai periculoşi vulcani din lume: gigantul Campi Flegrei.
Campi Flegrei este un supervulcan. Deşi nu există un vârf vizibil, în spatele peisajului liniştit doarme un vulcan extraordinar de puternic.
O nouă erupţie are mari şanse să dea naştere unui nou con asemănător Vezuviului, în cel mai rău caz Campi Flegrei ar putea şterge o mare parte din formele de viaţă aflate pe continentul european.
Încercarea cercetătorilor de afla mai multe informaţii , stopată de primarul din Napoli
O echipă internaţională vrea să foreze în zonă pentru a încerca să afle mai multe despre evoluţia vulcanului.
"Am putea avea de-a face cu ceva extrem de periculos. Şi daca asa stau lucrurile, atunci ne putem aştepta la încă 60 de ani de nelinişte, posibile cutremure şi eruptii vulcanice. În aceste condiţii trebuie să aflăm cât mai multe detalii despre acest vulcan", a declarat britanicul Chris Kilburn, unul dintre membrii echipei.
CLICK PENTRU A MĂRI
Cercetările echipei ar putea fi cruciale pe