Prima dintre ţările baltice care face acest pas, în plus ex-republică sovietică, Estonia adoptă moneda unică europeană în momentul în care aceasta trece printr-una din cele mai grave crize ale ei. Adio coroană, bun venit euro.
Un milion 300 de mii de estonieni s-au regăsit sâmbătă în buzunar cu euro. "Pentru zona euro, evenimentul reprezintă un pas mic, pentru Estonia este însă unul uriaş" a declarat şeful guvernului de la Tallinn parafrazându-l pe Neil Armstrong, primul om care a pus piciorul pe lună. Turbulenţele care au zdruncinat zona euro în ultimele luni nu i-au influenţat deloc pe liderii estonieni. Nu la fel de entuziaşti au rămas şi cetăţenii fostei republici sovietice.
Potrivit ultimelor 4 sondaje realizate la sfârşitul anului trecut, doar o majoritate subţire - 52 la sută - din populaţie mai aprecia această aderare la euro sinonimă pentru mulţi cu o scumpire a preţurilor.
E adevărat că printre opozanţii la moneda unică europeană, se află şi mulţi nostalgici ai coroanei naţionale, simbol al independenţei faţă de Uniunea Sovietică, monedă ce a înlocuit rubla în 1992 dată de la care coroana a fost mai întâi ancorată la marca germană si apoi, începând cu 1999, la euro.
Cu alte cuvinte, ce se întâmplă acum nu e decât o continuare logică a unui proces debutat în 1991 odată cu recăpătarea independenţei şi a aderării în 2004 la Uniunea Europeană. Spre deosebire de Lituania, care şi-a ratat intrarea în zona euro în 2007 din cazua unei zecimi de punct de inflaţie mai mult decât prevedea Bruxelles-ul, Estonia respectă întocmai criteriile zise de la Maastricht. Economia micutului stat ar trebui chiar să-i facă să roşească pe mai marii Uniunii.
În 2009, Estonia a afişat un deficit de 1,7% din PIB, mult sub pragul de 3 procente impus de textele europene. Cât despre datoria ţării ea este de 7,2%, foarte, foarte mult sub pragul maxim de