Cursa marilor puteri economice, SUA, UE şi China, pentru o monedă mai slabă, care să încurajeze exporturile şi să contribuie astfel la revenirea economică, va continua şi anul acesta
Marile puteri ale lumii, în special SUA, UE şi China, vor continua războiul comercial prin intermediul cursurilor propriilor monede, avertizează Nouriel Roubini, profesor de economie în cadrul Universităţii din New York. Roubini este supranumit de presa internaţională "Dr. Doom" datorită previziunilor deosebit de pesimiste pe care le are asupra economiei globale.
Miza acestui război este relansarea economică, în mare parte prin exporturi. Un euro mai slab, de exemplu, avantajează exporturile UE, marele beneficiar fiind Germania, cel mai mare exportator şi cea mai mare economie din Uniune. Pentru SUA însă, un dolar prea puternic, pe fondul deprecierii monedei unice europene, ar putea încetini considerabil fluxul de capital străin, de care are mare nevoie.
"Într-o lume în care rata şomajului din SUA ajunge la 10%, iar economia chineză creşte tot cu 10%, se regăsesc toate ingredientele pentru un război al monedelor, pentru conflicte comerciale şi o consolidare a protecţionismului", a declarat Roubini, potrivit La Tribune.
Cel mai important front al războiului: USD vs. Euro
România nu se află însă în "linia întâi" a războiului dintre euro şi dolar sau dintre dolar şi yuan. "Războiul valutar s-a dus şi în 2010, deci anul acesta vorbim despre o continuare. În ceea ce priveşte efectele asupra românilor, trebuie precizat de la bun început că România nu este în zona de conflict. Războiul se poartă pe câteva fronturi. Unul dintre ele este cel dintre dolarul american şi moneda euro. În acest război este implicat şi yuanul chinezesc", a declarat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. "Zona euro este interesată să îşi crească exp