Guvernul polonez intenţionează să reducă transferurile către fondurile private de pensii în încercarea de a-şi consolida finanţele publice, însă unii observatori avertizează că pentru câştiguri fiscale reduse decizia pune în pericol stabilitatea pieţei financiare, potrivit The Wall Street Journal.
Primul-ministru polonez Donald Tusk a declarat că guvernul ţării va reduce sumele transferate din contribuţiile polonezilor de la 7,3% din salariul brut la 2,3% începând cu luna aprilie a acestui an dacă propunerea acestuia va fi acceptată de către parlament.
Începând cu anul 2017, 3,5% din salariile brute vor fi virate către fondurile private de pensii, restul urmând să intre în administrarea sistemului de stat. Guvernul nu va introduce obligaţiuni emise numai către fondurile private de pensii aşa cum intenţionase anterior, a mai declarat primul-ministru polonez.
"Obiectivul este reducerea deficitelor guvernamentale generale, nimic mai mult", a declarat Michal Dybula, economist în cadrul BNP Paribas din Varşovia.
Totuşi, este posibil ca efectele să nu fie pe atât de spectaculoase pe cât se aşteaptă guvernul, a adăugat analistul, estimând economii de aproximativ 1,1% din Produsul Intern Brut al Poloniei.
În schimb, transferurile mai scăzute către fondurile de pensii, ale căror investiţii au jucat un rol important pentru bursa din Varşovia, precum şi pentru piaţa obligaţiunilor, ar putea însemna intrări în creştere de fonduri speculative şi prin urmare o nesiguranţă sporită, potrivit lui Dybula.
Decizia este menită să reducă deficitul guvernamental la aproximativ 6% din PIB de la aproximativ 8%, nivel estimat pe 2010, a adăugat Dybula.
Polonia trebuie să aibă un deficit scăzut pentru a deveni parte din zona euro, iar deşi Tusk a declarat din nou că vrea ca ţara sa să fie pregătită în acest sens "cât mai curând posibil", acesta nu a put