Doi paşi înainte şi doi înapoi. Aşa s-ar putea descrie prestaţia României în Uniunea Europeană, în primii 4 ani de la integrare. Rezultatul acestei experienţe este rezumat de şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, prin următoarea remarcă: “La nivel de reuşite, cea mai importantă este chiar aderarea la Uniunea Europeană”. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru romanialibera.ro, Nicolae Idu spune că dacă în primii doi ani de la aderare România a profitat din plin de statul de ţară membră, în perioada care a urmat s-au adunat dezamăgirile. În viziunea lui Idu există o scuză: criza economică. Acest fenomen poate explica, în parte, rata foarte slabă de atragere a fondurilor europene, însă nu şi eşecul în reformarea Justiţiei, după cum sugerează şeful reprezentanţiei Comisiei Europene.
Din tonul echilibrat al lui Nicolae Idu nu reiese prognoza sumbră în ceea ce priveşte încercarea României de a adera la spaţiul Schengen. “România este pregătită din punct de vedere tehnic”, indică Idu, însă atrage atenţia că acest detaliu nu poate fi dezlipit de cel politic, adică de atitudinea altor state membre. Iar pentru ca cetăţenii României să înţeleagă toate aceste aspecte – insistă Nicolae Idu – trebuie să descifreze legislaţia europeană. Instituţia care le stă la dispoziţie pentru acest lucru este tocmai reprezentanţa Comisiei Europene în România.
- Pentru început, să trecem în revistă, la 4 ani de la aderarea României în Uniunea Europeană, cele mai importante reuşite ale autorităţilor române în acest nou context.
- N.I. : Cea mai importantă reuşită este chiar aderarea proriu-zisă la Uniunea Europeană, un moment esenţial în evoluţia României de după 1990, care a constituit şi obiectivul în jurul cărora s-au concentrat toate eforturile legate de crearea unei societăţi democratice, a unei economii de piaţă, tot ceea c