Potrivit unei note diplomatice publicate de site-ul WikiLeaks, tot mai multe state europene sunt nemulţumite de lipsa progreselor înregistrate de România şi Bulgaria în domeniul Justiţiei. Nota a fost redactată de ambasada Statelor Unite la Sofia în 2009.
CITIŢI ŞI:
Mania Wikileaks loveşte România. Numărul de site-uri de dezvăluiri creşte rapid
În nota din 26 iunie 2009, citată de Mediafax, se arată:
* Executivul UE consideră că "a încercat totul" pentru a-i determina pe bulgari să îşi reformeze sistemul judiciar, dar se întreabă "cum să-i facă să reformeze când ei nu vor?"
* Aroganţa defensivă a Guvernului şi lipsa voinţei politice intensifică "oboseala extinderii" la Bruxelles.
* Presiunile Comisiei Europene prin intermediul rapoartelor de monitorizare sunt singura cale de a obţine rezultate: El a confirmat relatările presei conform cărora ministrul olandez al Afacerilor Europene, Franz Timmermans, a cerut Comisiei să ia în considerare activarea clauzei de salvgardare împotriva Bulgariei şi României, când UE va publica ambele rapoarte.
* În prezent, numai Olanda cere clauza de salvgardare, dar alţii devin tot mai sătui de lipsa de progrese din Bulgaria (şi România).
* Există discuţii în Comisie privind extinderea Mecanismului de Verificare şi Cooperare dincolo de cei trei ani prevăzuţi, iar Suedia, care va prelua preşedinţia semestrială a UE (în iulie 2009), favorizează extinderea acestuia şi este hotărâtă să urmărească problemele justiţiei din cele două ţări.
* Frustrarea faţă de lipsa de progrese din cele două ţări creşte la Bruxelles, unde cel puţin la nivel de lucru par să existe remuşcări faţă de faptul că s-a permis aderarea Bulgariei şi României prea devreme, la 1 ianuarie 2007.
* Potrivit unor contacte de încredere, "eurocraţii" de la Bruxelles au supranumit oboseala extinderii "Pauza Bulgară