Senatorul Liviu Câmpanu l-a propus pe Patriarhul Daniel pentru funcţia de prim-ministru al României. Ştirea, comentată şi taxată în funcţie de orientări şi preferinţe la vremea respectivă, a ars în spaţiul public ca o petardă aruncată de la balconul închis cu cornier. Ceva reminiscenţe, ceva dorinţe ascunse au rămas însă la Biserica Ortodoxă Română.
Ziarul Lumina, al Patriarhiei Române, rememorează în ultimul număr Anul Nou din 1939, când “pentru prima dată când solemnitatea de la Patriarhia Română implica persoana patriarhului şi în calitatea sa de prim ministru al României”. Redau pasaje largi pentru că festivităţile sunt descrise în ton cu vremurile, iar orice ciuntire ar afecta din savoarea momentului.
Solemnitatea a debutat la ora 10:30 cu deplasarea membrilor guvernului la Palatul patriarhal spre “a face urările de cuviinţă IPSS patriarhului dr. Miron Cristea (n.r.: acelaşi care a rpovocat un scandal internaţional după ce a apărut recent pe o monedă a BNR), cu ocazia Anului Nou”. Apoi, în frunte cu şeful guvernului, demnitarii, din care enumerăm pe: episcopul Nicolae Colan (ministrul cultelor), Constantin Argetoianu, Grigore Gafencu, Armand Călinescu (ministrul de interne) şi generalul Artur Văitoianu, au intrat în Catedrala patriarhală. La ora 11:15, regele Carol al II-lea, îmbrăcat în uniforma Ordinului “Mihai Viteazul” şi marele voievod Mihai de Alba Iulia, cu uniforma vânătorilor de munte, au sosit în dreptul Catedralei patriarhale, “în timp ce toţi demnitarii salută cu braţul drept întins”. Apoi, suveranul, însoţit de suita sa şi demnitarii prezenţi, a intrat în catedrală pentru a asista la Te Deum. Arhiereul-vicar Emilian Antal, înconjurat de arhimandriţii Filaret Jocu, Nicodim Zamfirescu şi arhidiaconii Evghenie Orghidan şi Firmilian Marin, a oficiat slujba religioasă. Răspunsurile au fost date de corul Patriarhiei Române”, scrie Lumina. @