Magistratul a dus o luptă continuă împortiva corupţiei şi, la începutul lunii, a câştigat alegerile pentru un loc în CSM.
Oana Schmidt Hăineală a devenit procuror fiindcă şi-a dorit să-şi urmeze tatăl în cariera de magistrat. „Tatăl meu a fost procuror şi de la vârsta de cinci ani nu mi-am dorit decât să-i pot urma cariera. Îmi amintesc că aveam cam opt ani şi m-a lăsat să asist la o audiere dintr-un colţ al biroului. Eram absolut fascinată de ce se întâmpla acolo. Tatăl meu, care, din păcate, a murit când eu aveam 17 ani, a fost un model pentru mine din toate punctele de vedere", povesteşte magistratul.
A anchetat magistraţi şi poliţişti
După terminarea facultăţii, Oana Schmidt Hăineală şi-a început cariera ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Magistratul a evoluat rapid şi, în 2004, a fost delegat, pentru o perioadă, în funcţia de procuror, apoi de procuror şef al Biroului de Anchete Speciale Magistraţi şi Poliţişti din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Competenţa Biroului viza instrumentarea cauzelor având drept obiect posibile infracţiuni comise de magistraţi şi poliţişti. Un caz complex la care am lucrat şi la care mă pot referi, pentru că a fost soluţionat definitiv de către instanţă, prin pronunţarea unei soluţii de condamnare, a implicat cercetarea mai multor judecători, a unui procuror şi a mai multor poliţişti din zona Neamţ. Responsabilitatea în astfel de cauze este foarte mare. Vorbim despre magistraţi pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale înseamnă suspendarea din funcţie cu toate implicaţiile sociale ale unor astfel de măsuri", spune magistratul.
A luptat împotriva corupţiei
De asemenea, la Ministerul Justiţiei, Oana Schmidt Hăineală a avut ocazia să fie reprezentantul României la GRECO ( Grupul Statelor împotriva Corupţiei) şi la RAI (Regi