O familie din Craiova are nevoie de 6.000 de lei pentru a-şi trimite copilul la tratament. Fetiţa, de şase ani, suferă de o formă de paralizie cerebrală care îi afectează funcţiile motorii.
Pe timpul sarcinii, totul a decurs normal. Nici controalele periodice, nici ecografiile sau analizele medicale nu au putut să prevadă ce avea să se întâmple. La naştere, fetiţa a primit un scor foarte mic pentru un bebeluş născut la termen, Apgar 2, dar medicii au încercat să o liniştească pe mamă, spunându-i că nu va influenţa pe viitor starea de sănătate a copilului. Totuşi, pe măsură ce Maria Alexandra creştea, au început şi problemele. Mai întâi au apărut umflăturile la picioare, apoi părinţii şi-au dat seama că bebeluşul lor nu îşi poate coordona mişcările. Iar vizitele la medic nu le-au oferit nici un răspuns. „Ni s-a spus că este vorba doar de un copil hiperactiv, cu probleme de dezvoltare cerebrală, dar să stăm liniştiţi, că nu este ceva grav“, spune Mioara Voinea, mama copilului.
Până la vârsta de un an, fetiţei i-a fost administrat tratament cu Cerebrolizin şi Encephabol, dar fără nici un rezultat. Apoi, părinţii au dus-o la o clinică din Sibiu, specializată în tratarea copiilor cu probleme neurologice. Aici au aflat că de fapt copilul avea probleme mult mai grave decât se crezuse. Tetrapareză spastică diskinetică, epilepsie simptomatică a fost diagnosticul care i-a îngrozit pe părinţi. „Nu poate să stea în picioare sau în funduleţ şi în general nu îşi poate controla mişcările şi nu poate vorbi. Până acum a suferit mai multe luxaţii la ambele picioare şi a fost operată de nenumărate ori. Boala i-a afectat doar funcţiile motorii, în rest, este un copil absolut normal, care înţelege tot ce îi spui“, mai spune Mioara.
Febleţea bunicii
Maria Alexanda are acum şase ani. Părinţii o privesc ca pe un copil normal şi o înconjoară cu multă dra