Hidratarea corectă
Modificarea regimului de viaţă şi alimentar după Sărbători presupune măsuri simple, precise şi foarte eficace. Una dintre ele este şi hidratarea corectă. Apa, această cenuşăreasă a bucătăriei noastre... Probabil, multe persoane nu înţeleg importanţa unui act atât de simplu, de a ne hidrata, de a bea apă în esenţă şi problemele care pot decurge de aici.
Uneori, acestea sunt dramatice şi evidente, cum se întâmplă în deshidratările din timpul verii sau după efort fizic mare. Alteori, efectele sunt subtile, mai puţin vizibile, dar reale. Alte persoane, tocmai pentru că au înţeles importanţa hidratării, găsesc că este banal să o facă cu apă simplă şi încearcă diferite variante: apă minerală, ceaiuri, sucuri (fireşte, şi acestea pot fi consumate, dar în anumite limite). Nu este cazul. Apa obişnuită, de la robinet, şi apa plată sunt foarte bune. Organismul nostru este format în proporţie de peste 60% din apă. Unele organe, cum ar fi sângele, creierul, ochiul, conţin chiar mai multă apă.
Doi litri de lichide
Apa are numeroase roluri în organism: asigură integritatea celulară, menţine fluxul sanguin şi ajută astfel activitatea cardiacă, transportă nutrienţii şi elimină toxinele, reglează temperatura, menţine mucoasele umede, lubrifiază articulaţiile şi păstrează textura normală a pielii.
Prin urină se pierd cam 1-1,5 litri, la care se adaugă aproape un litru de apă pierdută prin respiraţie, transpiraţie, materii fecale. Aproximativ 20% din apă se obţine din hrană şi restul din apa băută. Zilnic ar trebui să bem minimum doi litri de apă, bărbaţii chiar mai mult. Hidratarea ar trebui să se facă permanent pe parcursul zilei, deoarece când simţim senzaţia de sete înseamnă că deja a intervenit deshidratarea.
Un semn simplu de deshidratare este volumul mai mic de urină şi culoarea mai închisă a