Grecia, care a anunţat că ia în considerare posibilitatea de a construi un zid la graniţa cu Turcia, pentru a opri afluxul de imigranţi ilegali, ar putea limita proiectul la numai o porţiune din frontieră, relatează Sofia News Agency, potrivit NewsIn.
După ce în ultimele zile ale anului trecut, ministrul elen pentru protecţia cetăţenilor, Christos Papoutsis, a declarat că Guvernul de la Atena ar putea construi zidul de-a lungul întregii sale frontiere cu Turcia, ministerul său a prezentat luni un plan pentru a construi un gard cu o lungime de numai 12,5 kilometri şi o înălţime de trei metri, de-a lungul celei mai dificile porţiuni a graniţei, în apropiere de râul Maritsa şi de oraşul elen Orestiada.
Guvernul grec pare să reanalizeze planul său original, pe care Papoutsis l-a descris drept similar gardului antiimigranţi pe care Statele Unite l-au construit la graniţa cu Mexic. Proiectul a fost criticat vehement de ONG-uri şi de presă.
"Gardurile şi zidurile s-au dovedit în trecut măsuri pe termen scurt şi nu ajută la rezolvarea şi administrarea provocărilor legate de migraţie într-un mod consolidat şi structural (...) (Grecia - n.red.) are nevoie de reforme şi măsuri structurale şi pe termen lung pentru a-şi administra mai bine graniţa, a se adresa provocărilor legate de fluxurile de imigranţi şi a crea un sistem solid şi eficient de azil", a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru justiţie şi afaceri interne, Michele Cercone.
El a subliniat că atât controlul la frontiere, cât şi afluxul de imigranţi ilegali, depind de dialogul cu ţările sursă şi de tranzit. El a precizat că CE negociază cu Turcia primirea imigranţilor ilegali care intră în UE de pe teritoriul său, deşi un acord nu se prefigurează încă.
Până la sfârşitul lunii noiembrie, în numai şase luni, 33.000 de imigranţi ilegali au fost depistaţi trecând graniţa