Anul Nou a venit cu scumpiri ale combustibililor, din cauza creşterii accizelor. Vestea bună pentru angajaţi este că va creşte salariul minim pe economie, vestea proastă pentru angajatori este că vor plăti contribuţii mai mari la stat. Cresc şi amenzile de circulaţie.
Anul a debutat cu scumpiri ale produselor accizabile, cele mai vizibile fiind la combustibili. Ordonanţa de Urgenţă 117/2010 publicată în Monitorul Oficial pe 30 decembrie 2010 arată că acciza la benzină se va scumpi de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tonă, iar acciza la motorină va creşte cu 11 euro pe tonă.
Benzina s-a scumpit deja
Combustibilul se scumpeşte aproape săptămânal. În ianuarie 2011, motivul scumpirii este acciza majorată. La pompă, preţul combustibililor a crescut deja. Benzinăriile au afişat un preţ mai mare al benzinei şi motorinei încă de pe 2 ianuarie. Un litru de benzină (Carrera 95) s-a scumpit de la 5,05 lei săptămâna trecută la 5,11 lei pe litru ieri. Creşterea accizelor la carburanţi va scumpi transportul de bunuri şi, implicit, mărfurile transportate. Orice astfel de scumpire se regăseşte mai devreme sau mai târziu în preţul final al produselor şi chiar al serviciilor.
Chiar guvernul a anticipat scumpirile. Se scumpeşte şi cafeaua, ca urmare a reintroducerii accizei, iar la tutun majorarea de acciză a fost introdusă de la 1 iulie. Ţigările se vor scumpi de la 1 iulie, dar apoi se vor scumpi în fiecare an, pentru că acciza creşte până în 2017. Alcoolul etilic va avea cea mai mare acciză - 750 de euro pe hectolitrul de alcool pur, iar pentru vinurile spumoase acciza va fi de 34,05 euro pe hectolitru. În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal apare negru pe alb: „În domeniul accizelor - o posibilă creştere a preţurilor de vânzare pentru anumite produse accizabile ca urmare a majorării nivel