Legea educaţiei, Codul Muncii şi introducerea votului prin corespondenţă sunt câteva dintre priorităţile legislative ale puterii în 2011 şi, cel mai probabil, ţintele de atac ale opoziţiei.
Dispute, moţiuni simple şi de cenzură pe bandă rulantă, o coaliţie la putere fragilă şi o opoziţie mereu în căutarea unui numitor comun. Cam aşa arată „horoscopul" politic pentru 2011, an preelectoral în care toate partidele îşi vor concentra acţiunile spre obiectivele din 2012. Cea mai vulnerabilă formaţiune este, de departe, PDL, care, pe fondul scăderii încrederii reflectată de sondaje, va avea ca principală grijă păstrarea majorităţii în Parlament. Or, pentru asta prima piatră de încercare este adoptarea Legii educaţiei în forma dorită de Guvern, cea în care UDMR primeşte cadou amendamentul privind predarea istoriei şi geografiei în limba maghiară.
Emoţii pentru PDL şi UDMR
Soarta legii de care UDMR îşi condiţionează participarea la guvernare este decisă astăzi de Curtea Constituţională, atacată pe două paliere de un grup de parlamentari PSD şi PNL: funcţionarea universităţilor particulare şi învăţământul preuniversitar pentru minorităţile naţionale (adică amendamentul cerut de unguri). În cazul în care Curtea admite sesizarea, legea revine în Parlament, prilej pentru opoziţie să încerce tergiversarea ei. În plus, PNL şi PSD ar putea profita de ocazie să încerce să-i convingă pe udemerişti să se alăture opoziţiei. Dacă însă CCR respinge sesizările, proiectul Funeriu merge la promulgare. O altă prioritate pentru arcul guvernamental în noul an va fi adoptarea Codului Muncii, care a stârnit controverse înainte de a fi definitivat de ministerul de resort. Principalele modificări dorite de Guvern vizează prelungirea perioadei de probă la angajare, liberalizarea contractelor de muncă pe perioadă determinată, flexibilizarea programului de lucru, creşterea perioade