Una dintre marile întrebări legate de anul 2011 este cum va evolua creditarea. Dacă, din perspectiva oamenilor de afaceri, băncile ar trebui să reînceapă să dea credite pentru a sprijini relansarea economică, viziunea băncilor este mai degrabă opusă: creditarea va fi reluată după ce economia va începe să crească.
Cert este că evoluția economiei va influența atât cererea de credite, cât și rata restanțelor la împrumuturile în derulare. Companiile care vor avea venituri mai mari vor avea bani să-și plătească împrumuturile vechi și vor fi dispuse să contracteze noi credite. Dacă economia va scădea, lichiditățile pentru plata ratelor ar putea reprezenta o problemă pentru un număr mai mare de firme, iar apetitul pentru contractarea de noi finanțări va rămâne limitat. Evoluția afacerilor companiilor va inspira și sentimentul de încredere sau, dimpotrivă, de neîncredere al angajaţilor în ceea ce privește stabilitatea și nivelul veniturilor viitoare.
Cum văd bancherii evoluția soldului creditului contractat de populație și de companii în 2011? Economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, apreciază că soldul creditului neguvernamental va fi cu 5%-10% mai mare la sfârșitul anului 2011 față de cel ce va fi înregistrat la finele acestui an. Aceeași bancă anticipează însă, pentru anul viitor, și un avans al PIB cu 2%.
În ultimul trimestru din 2010, băncile își puneau speranțe în revenirea cererii de credite din partea populației atât pe segmentul creditelor de consum, cât și pe acela al împrumuturilor pentru locuințe, potrivit unui sondaj BNR, la care au răspuns cele mai mari zece bănci de pe piață. Octombrie nu a confirmat însă expectațiile băncilor: față de septembrie, a scăzut soldul creditelor contractate de populație (cu 2,1% în cazul celor în lei și cu 1,1% în valută), dar a crescut cel aferent finanțărilor luate de companii (cu 0,8% în lei și c