Tumefacţii
Hordeolumul se manifestă prin apariţia unei tumefacţii cu aceleaşi caracteristici în interiorul pleoapei. Salazionul este o tumefacţie roşie, situată la nivelul pleoapei (mai frecvent a celei superioare), dar care este mai puţin dureroasă (produce mai degrabă o senzaţie de presiune sau disconfort), mai fermă (mai dură) şi care creşte mai încet decât orjeletul.
Se produce prin blocarea secreţiilor sebacee, ce generează o reacţie inflamatorie locală cronică. Apare mai ales la adulţi, din cauza unor disfuncţii hormonale. Astfel, nivelul crescut de hormoni androgeni (atât la femei, cât şi la bărbaţi) măreşte vâscozitatea secreţiei, stânjenind, astfel, drenarea acesteia. Tot din cauza aceasta, este mai frecvent la pubertate şi în timpul sarcinii. Alteori, poate proveni dintr-un hordeolum care nu s-a vindecat complet. Este mai persistent (se poate menţine săptămâni sau chiar luni) şi, uneori, creşte destul de mult, astfel încât stânjeneşte vederea.
Tratamentul
Tratamentul orjeletului şi hordeolumului începe prin aplicarea de comprese calde (nu fiebinţi, pentru a nu se produce arsuri). Se fierbe apa, se lasă să se răcească până la o temperatură adecvată, se înmoaie şi se stoarce o compresă sterilă, care se aplică pe locul inflamat.
Se menţine 10 minute, procedura repetându-se de mai multe ori pe zi. În această perioadă nu se folosesc lentilele de contact, nu se machiază ochiul (este bine chiar să evitaţi o perioadă machiajul şi după vindecare, iar rimelul nu trebuie folosit timp de mai multe luni). În nici un caz nu se maltratează formaţiunea.
Dacă procesul nu dispare, medicul vă va prescrie picături sau unguente cu efect antiinflamator şi antibiotic. Dacă infecţia se extinde, se recomandă şi antibiotice pe cale generală. În cazurile în care acest tratament nu este eficient, se recurge după un interval la