"Conform Ordonanţei de Guvern 23/2009 care modifică Legea 23/2004 şi Legea de aplicarea a Ordonanţei 60/2004, este interzis să...".
Suntem în fiecare zi bombardaţi cu legi, ordonanţe, hotărâri de guvern, decizii şi paradecizii. Poate că unele sunt necesare.
Poate că era necesar să fie schimbată legea asigurării obligatorii a locuinţei. Poate că era necesar să fie schimbată legea asigurărilor de sănătate. Dar când citeşti în Monitorul Oficial schimbările, nu te lămureşti deloc.
O întrebare simplă: de ce nu publică Monitorul Oficial încă o dată legea cu modificările efectuate? Poate că ar fi mai simplu pentru toţi cei pe care îi priveşte o anumită lege să nu caute vechea legislaţie şi să o adapteze cu noile modificări.
Chestiunea este însă şi mai delicată. O lege are arhitectura sa, este ca o clădire. Scoate-i un paragraf sau două şi este ca şi cum ai tăia unul din stâlpii casei. Se poate prăbuşi.
De exemplu, legea de asigurare obligatorie a locuinţelor. A fost gândită în aşa fel ca să acopere întreaga populaţie a României, adică toate cele circa 8 milioane de locuinţe să fie asigurate contra cutremurului, inundaţiilor şi alunecărilor de teren.
Numai în acest fel a putut fi obţinut un preţ suficient de redus la reasigurare pentru ca acoperirea de 20.000 de euro pentru fiecare locuinţă din mediul urban (10.000 de euro în mediul rural) să coste doar 20 euro pe an (respectiv 10 euro pe an), afirmă experţii.
Pentru a avea siguranţa acestei acoperiri a întregii ţări, legea prevedea ca şi cei asiguraţi deja pentru aceste riscuri la alte companii decât la cele 13 acreditate prin lege să încheie noua asigurare.
Deşi poate fi pusă în discuţie această prevedere, putând părea ilogică la prima vedere - de ce să se mai asigure cineva dacă deja s-a asigurat pentru aceste riscuri - poate că are anumite raţiuni tehnice.
Însă legea a fo