Nevăzătorii cu spirit de întreprinzător se plâng că nu pot să-şi deschidă afaceri deoarece reprezentanţii băncilor refuză să le acorde finanţare. Explicaţia pe care o aud solicitanţii o aud de fiecare dată este că nu vor putea returna împrumutul.
Maria Jechiu din satul Ialoveni, Răzeni a rămas fără vedere cu şapte ani în urmă. Fosta profesoară de geografie însă, nu a renunţat la visele ei. Ea se vede femeie de afaceri şi vrea să-şi deschidă o fermă de păsări. „Am mers la trei bănci ca să iau un credit, şi toate mi-au spus «nu», pe motiv că nu aş avea carte de muncă. Am pierdut speranţa în bănci", povesteşte femeia. Foarte sigură pe forţele proprii, Maria nu s-a resemnat.
Ajutată de fiica sa, nevăzătoarea a întocmit un plan de afaceri scris de mână. „Vreau să cresc 200 de găini, apoi să mă extind cu păsări exotice. Nu-mi trebuie să câştig averi cu această afacere. Sper la un venit lunar de 5000 de lei pentru mine şi familia mea", povesteşte entuziasmată Maria. Viitoarea femeie de afaceri are în plan şi o piaţă de desfacere: va vinde ouăle şi carnea celor cinci restauranate şi magazine din sat. Angajaţi îi vor fi rudele şi prietenii. Tot ce-i lipseşte este un credit ca să pună pe roate firma.
IDEE DE AFACERE: SALON DE MASAJ
În aceeaşi situaţie se află şi Valentina Andronache, o tânără care s-a născut fără văz, dar cu mâini de aur. Maseuza în vârstă de 27 de ani are zeci de clienţi la o policlinică de la Buiucani, unde este angajată. Îşi doreşte însă, propriul salon de masaj şi fizioterapie, aşa că a mers să ceară credit de la o bancă din Chişinău. „Am vrut să împrumut 70.000 de lei, dar m-au refuzat, motivând că n-o să-i pot returna vreodată. M-am simţit marginalizată, de parcă noi, nevăzătorii, nu trebuim nimănui", îşi aduce aminte tânăra.
Maria şi Valentina sunt ajutate, alături de alte 15 persoane nevăzătoare, să-