Contractul prin care ArcelorMittal Galaţi va lua energie de la Hidroelectrica sub preţul pieţei ridică suspiciuni privind existenţa unui ajutor de stat, a declarat, pentru "Adevărul", Bogdan Chirţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Tranzacţia dintre Hidroelectrica şi Mittal ar fi trebuit aprobată de Bruxelles. Statul român riscă amenzi pentru încălcarea Tratatului de Aderare la UE.
Tranzacţia încheiată între Crăciun şi Revelion pe bursa de energie OPCOM, prin care Hidroelectrica, societate de stat, va livra combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi 1,75 TWh de energie la un preţ cu 25% mai mic decât media pieţei, ridică o nouă problemă. Citiţi şi Şeful ArcelorMittal Galaţi: „Industria îşi revine greu". Autorităţile statului, prin vocea ministrului Economiei, Ion Ariton, au precizat, pentru „Adevărul", că ideea care a stat la baza acestei tranzacţii a fost faptul că Arcelor este al doilea mare consumator de energie din România (după Alro Slatina), unul dintre cei mai mari angajatori (peste 9.500 de salariaţi), dar şi un important pilon al industriei, sectorul care trage pe plus economia ţării.
Consiliul Concurenţei nu a fost anunţat
Numai că energia hidro fusese contractată deja pentru anul viitor, astfel că Hidroelectrica a trebuit să cumpere energie din piaţă, de la termocentrale, mai scumpă, renunţând astfel la o parte din profit. Tot acest ajutor acordat pentru susţinerea producţiei şi a locurilor de muncă de la Mittal ar putea costa scump statul român. „Această tranzacţie ridică suspiciuni privind existenţa unui ajutor de stat. Guvernul ar fi trebuit să notifice acest lucru la Bruxelles, iar tranzacţia să fie aprobată de Comisia Europeană înainte să fie finalizată", ne-a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Potrivit acestuia, doar Directoratul General pentru Competiţie din cadrul Comisiei Europene p