Legea privind exercitarea profesiei de avocat prevede că parlamentarii, primarii, şefii de CJ care sunt avocaţi stagiari pot deveni avocaţi definitiv, fără a mai da examenul naţional, precum ceilalţi candidaţi.
Amendamentele care privesc categoriile exceptate de la examenul de definitivat au fost adoptate în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi au trecut, probabil, neobservate de plen, deşi în cadrul şedinţei din 7 decembrie un amendament asemănător al lui Eugen Nicolicea, respins de deputaţii jurişti, stârnise ample dezbateri despre privilegiile parlamentarilor.
Astfel, potrivit unui amendament al preşedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), şi al deputatului Gabriel Andronache (PDL), avocatul stagiar care a exercitat cel puţin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, preşedinte de consiliu judeţean sau vicepreşedinte de consiliu judeţean dobândeşte la cerere calitatea de avocat definitiv. Deputaţii jurişti motivau că, în cazul unor persoane cu „notorietate publică“ şi pregătire juridică demonstrată în activitatea profesională anterioară, intrarea în profesie trebuie făcută „direct“. „Prin cadrul normativ care reglementează profesia trebuie recunoscută posibilitatea unor persoane cu notorietate publică şi cu pregătire juridică de a se integra direct în profesie fără a mai trece prin examenul de primire deoarece cunoştinţele juridice ale acestora au fost verificate în activitatea profesională anterioară, care stă, de altfel, la baza motivării cererii de admitere în profesie“, se arată în motivarea amendamentului.
Amendamentul admis în comisie a trecut automat şi de plen, deşi deputaţii au dezbătut îndelung asupra unui amendament similar, respins însă, al lui Eugen Nicolicea, fiind considerat aducător de privilegii pentru parlamentari. Astfel, amendamentul deputatului UNPR prevedea ca deputaţii şi senatorii c