Şeful statului a acuzat reforma făcută de foştii miniştri ai Educaţiei Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga, doi dintre critici constanţi ai noii Legi a Educaţiei. "În învăţământul universitar s-au format baroni ai sistemului, iar vehemenţa lor pleacă din teama că îşi vor pierde privilegiile obţinute graţie legii Marga", a spus preşedintele.
„Consider că promulgarea noii legi a educaţiei este un moment extrem de important pentru reforma României. Legea educaţiei se aşează alături de legea pensiilor, legea salarizării, în legile importante care vizează modernizarea statului român. Cert este că promulgarea este finalul unei dezbateri de mai bine de patru ani, care a vizat sistemul de educaţie. Legea promulgată, acceptată de Parlament şi CCR reprezintă o garanţie că procesul de modernizare a educaţiei a devenit ireversibil. O astfel de lege nu putea mulţumi pe toată lumea şi e de aşteptat să nu fie o lege perfectă. Încrâncenarea pe care o provoacă este tipică pentru orice schimbare pe care o provoacă o schimbare în sistem. Campioni au fost liderii sindicali, doamna rector Andronescu, doamnul rector Marga, care au făcut o reformă care se vede acum. Doresc ca românii se afle de la preşedintele ţării de ce se tem cei care denigrează legea”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
„Eu eram obligat să promulg legea din punct de vedere politic, nu doar contituţional. Legea e bazată pe Pactul Naţional pe Educaţie semnată de sindicate, partide. Primul ei semnatar a devenit însă unul din marii contestari, Mircea Geoană. E regretabil. Nu ne aflăm la final de drum, ci la începutul procesului de modernizare a educaţiei. Pentru a argumenta câtă nevoie era de o reformă a sistemului de educaţie voi da câteva cifre: ultimul studiu PISA situează România pe locul 49 la lectură, pe locul 47 la matematică, fiind cel