Banca Naţională avea în vistierie 32,4 mld. euro la sfârşitul anului trecut, rezerva valutară coborând cu 368 mil. euro pe parcursul lunii decembrie din cauza deprecierii lirei sterline şi a dolarului american în faţa monedei unice europene şi a plăţilor efectuate în contul datoriei publice externe.
Luna trecută au ieşit din conturile băncii centrale aproape 1,2 mld. euro, în timp ce intrările de valută au însumat doar 821 mil. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime constituite de bănci, alimentarea conturilor Comisiei Europene şi Ministerului de Finanţe şi venituri din administrarea rezervelor.
Plăţile de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe au totalizat 92,6 mil. euro în decembrie.
Cel mai mare impact l-a avut însă scăderea valorii părţii din rezervă denominată în lire sterline şi dolari americani, în condiţiile în care cele două monede au pierdut fiecare aproximativ 1,2% din valoare în faţa euro în ultima lună.
Banca Naţională nu publică date referitoare la structura pe valute a rezervelor internaţionale, dar potrivit statisticilor Trezoreriei americane la sfârşitul lui iulie 2010 valoarea obligaţiunilor denominate în dolari deţinute de BNR ajungea la 10,8 mld. dolari (circa 8,2 mld. euro).
Aproape două treimi din rezerva valutară este investită în obligaţiuni emise de statele dezvoltate, o altă parte semnificativă fiind ţinută în depozite la alte bănci centrale.
5 miliarde de euro au intrat în rezervă în 2011
Rezerva de aur a BNR s-a menţinut la 103,7 tone. Rezerva de aur era evaluată la sfârşitul lui decembrie la 3,52 miliarde de euro, nivel similar cu cel înregistrat în luna precedentă în condiţiile în care preţul aurului a stagnat pe pieţele internaţionale.
Rezerva totală însuma 35,9 mld. euro la sfârşitul lui 2010, în scădere de la 36,3 mld. euro în noiembrie 2010. Comparativ cu sfârşitul lui