Clasele se redeschid azi cu noi costuri: de la 1 ianuarie, finanţarea pe elev scade în medie cu 25%. Noul sistem de bugetare îi obligă pe directori să alerge după elevi ca să aducă mai mulţi bani la instituţiile de învăţământ.
Noutatea primei zile de şcoală din 2011 este că standardele de cost pentru fiecare copil sau tânăr au scăzut faţă de anul trecut, în medie, cu 25%, ca urmare a reducerilor bugetare din sistem. De exemplu, în 2011, suma alocată de către autorităţi pentru un elev de gimnaziu din mediul urban este de 2.230 de lei pe an, în timp ce anul trecut finanţarea era de 2.857 de lei. „Finanţarea per elev", sistem început din anul 2010, presupune că fiecare şcoală primeşte bani în funcţie de câţi elevi are. Iar numărul de elevi depinde de multe ori de renumele de care se bucură şcoala, în funcţie de rezultatele sale. Cu alte cuvinte, şcolile bune, performante, căutate de părinţi, sunt avantajate. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Tudorel Urian, spune că „reducerile au o explicaţie clară: un calcul profesionist pe baza scăderii salariilor, reducerii posturilor, dar şi lipsei celui de-al treisprezecelea salariu. Din calculele noastre rezultă însă că salariile vor fi acoperite în întregime, de‑a lungul anului. Calculul ministerului a fost făcut în consonanţă cu recomandările Băncii Mondiale".
Bani mai mulţi la sate
Noul sistem de finanţare duce însă şi la închiderea şcolilor mici. Dacă o şcoală are doar câteva zeci de elevi, ea nu va primi suficienţi bani pentru acoperirea salariilor tuturor dascălilor. Soluţia găsită de autorităţi: sume mai mari pentru elevii din mediul rural. Astfel, standardul de cost pentru gimnaziu, la sate, ajunge la 2.700 de lei, pentru un elev. „Sunt unele şcoli care nu vor fi niciodată desfiinţate, din motive geografice, se va realiza în curând această hartă", ne-a declarat Tudorel Urian. Autorităţile su