Începând cu data de 4 ianuarie 2011, pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a intrat în vigoare cota majorată de 20% pentru Taxa pe Valoarea Adăugată, vechea cotă fiind de 17,5%.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Primele prognoze indică deja că vânzările cu amănuntul vor scădea, iar Opoziţia laburistă a început să exploateze din punct de vedere politic această majorare.
Austeritatea anunţată de guvernul de coaliţie Conservator - Liberal Democrat a început să fie resimţită direct de populaţie. Se aşteaptă ca scumpirea produselor şi serviciilor să determine o scăderea a vânzărilor cu amănuntul de 2,2 miliarde de lire în primele trei luni ale lui 2011, potrivit unui studiu de piaţă publicat luni.
Majorarea cotei de TVA, decisă în bugetul de urgenţă de vara trecută va afecta majoritatea bunurilor şi serviciilor, cu excepţia alimentelor, hainelor şi încălţămintei de copii, transportului în comun, a cărţilor, ziarelor şi revistelor, care sunt scutite de TVA şi a curentului eletric şi gazelor, care sunt taxate cu 5%.
Măsura a fost introdusă pentru a reduce imensul deficit bugetar - peste 11% din Produsul Intern Brut (PIB) - moştenit de actualul Guvern de la laburişti, după alegerile parlamentare din luna mai a anului trecut.
Conservatorii nu au fost primii care au introdus TVA (laburiştii sunt cei care au introdus taxa în anii '70), dar ei sunt cei care au majorat cota la 15% în 1979, apoi la 17,5% în 1991, pentru ca acum să o majoreze din nou la 20%.
Partidul Laburist, care redusese temporar TVA la 15% pe parcursul anului 2009 consideră că majorarea va afecta în special persoanele cu venituri mici, în medie bugetul unei familii fiind afectat cu aproape patru sute de lire pe an.
TVA este numită şi taxă "regresivă", deoarece afectează cel mai mult persoanele cele mai sărace, care plătesc