Gianina Cărbunariu: un regizor curajos, un dramaturg inspirat şi un creator de talie europeană, la doar 33 de ani. Cu un succes recent în Austria, o piesă pe tema imigraţiei şi un proiect nou la Cluj-Napoca, un spectacol despre implicaţiile politice şi sociale în zona Roşia Montană, Gianina Cărbunariu devine o voce din ce în ce mai puternică.
Cine este Gianina Cărbunariu
Gianina Cărbunariu s-a născut la 9 august 1977, a studiat Literele la Universitatea Bucureşti şi Regia la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Bucureşti. Masterat în Scriere Dramatică (UNATC, 2006). Membru fondator al grupului dramAcum. A avut burse şi rezidenţe de dramaturgie la Wiesbaden, Londra, Valence. Marele Premiu la Concursul Naţional de Dramaturgie al Ministerului Culturii. Piesele sale „Stop the Tempo" (2003) şi „mady-baby.edu/Kebab" (2004) - pe care le-a montat ea însăşi la Teatrul LUNI de la Green Hours şi la Teatrul Foarte Mic au fost traduse, publicate şi montate în Germania, Franţa, Irlanda, Polonia, Marea Britanie, Italia. Spectacolele ei au participat la festivaluri importante din Europa.
Ţi-ai format o imagine de dramaturg/regizor revoltat. Mai vezi revoltă în spectacolele tale, pe viitor, sau o să te linişteşti la un moment dat?
E adevărat, sunt etichetată aşa, dar mie nu-mi plac etichetele. Eu nu sunt un autor revoltat. Da, ca cetăţean mă revoltă foarte multe lucruri şi deseori îmi iau subiectele din realitate, dar fac asta pentru că partea de documentare îmi oferă cel mai mult. Când lucrez la o piesă sau la un spectacol nu-mi propun să aflu cu orice preţ adevărul, deşi mă duc deseori pe teren cu grila asta a adevărului în minte. Merg în mijlocul evenimentelor pentru că acesta este principiul dramAcum: autorul face interviurile şi documentarea, autorul merge la scenă, la repetiţii cu actorii. Iar regia nu e