Potrivit experţilor UE, Baconschi a încercat să împace publicul cu afirmaţiile sale, însă acestea s-ar putea întoarce împotriva lui.
Ca reacţie la scrisoarea celor două mari state membre, Germania şi Franţa, către Comisia Europeană prin care acestea au cerut întârzierea intrării României în Schengen, Teodor Baconschi, Ministrul de Externe, a spus că România ar putea opri Mecanismul de Cooperare şi Verificare(MCV) prin care justiţia românească este monitorizată. Argumentul său a fost că acest mecanism a devenit un " handicap" pentru România, deoarece afectează şi alte domenii decât justiţia şi nu ne lasă să avansăm în privinţa intrării în zona Schengen.
Experţi UE de la Bruxelles consideră că declaraţiile ministrului de externe nu au fost înţelepte. "Ar fi extrem de nechibzuit ca România să recurgă la metodele de represiune pe care le-a propus de ministrul român externe. Cred că această tactică de negociere s-ar putea să antagonizeze alte state membre," a declarat Richard Lewis, expert politic pentru Institutul de Studii Europene din Bruxelles.
A vrut să împace opinia publică
Baconschi a declarat, de asemenea, că România ar putea bloca intrarea Croaţiei în UE, pe motiv că românii trebuie să respecte MCV, pe când, în cazul croaţilor, nu a fost nevoie de acest mecanism. Însă Lewis crede că acesta nu reprezintă un argument în sine.
"Ce face o altă ţară candidată (Croaţia) nu are nici o legătură cu ceea ce se aplică în cazul României. Mi se pare că observaţiile sale sunt făcute să împace un public românesc, dar există riscul ca acestea să aibă efecte inverse," a spus Lewis.