Dacă România ar fi făcut parte din zona euro, nu ar fi avut o politică monetară proprie, ci ar fi depins de cea a Băncii Centrale Europene
Faptul că România nu este în zona euro şi nu depinde, în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară, de Banca Centrală Europeană (BCE) este un avantaj, susţine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, într-un interviu acordat gândul.
"Este un avantaj că avem propria bancă centrală în condiţiile actuale din România, ţinând cont că BNR a fost un factor decisiv de stabilitate în aceste condiţii grele. În perspectivă însă, este evident că vom fi avantajaţi de trecerea la euro", ne-a declarat el.
În ceea ce priveşte adoptarea monedei euro, în ciuda turbulenţelor actuale, cum ar fi explozia inflaţiei şi fluctuaţia mare a cursului leului în ultimii doi ani, BNR nu a modificat ţinta de aderare la zona euro, respectiv anul 2015.
"BNR a considerat că nu ar fi bine să fie schimbată ţinta de trecere la euro, respectiv anul 2015. Banca centrală a considerat că acest lucru va ajuta la mobilizarea tuturor instituţiilor care au responsabilităţi în acest sens", a explicat Vasilescu.
Pregătirile pentru renunţarea la leu şi adoptarea euro sunt, de altfel, în toi, de ceva timp. "După ştiinţa mea, singura instituţie care are un program pentru trecerea la euro este Banca Naţională. BNR a constituit de ceva timp un comitet privind trecerea la euro. La aceste şedinţe participă, prin reprezentanţi, toate direcţiile de politică monetară şi de monedă, dar şi membri ai Consiliului de Administraţie (CA) precum şi conducerea executivă a Băncii", a subliniat consilierul guvernatorului BNR.
Comitetul se întruneşte o dată la două luni, "dar lucrează, practic, în fiecare zi", după cum explică Vasilescu. "Se analizează inclusiv experienţele statelor care au trecut deja la euro sau care sunt în curs d