Persoanele care poftesc frecvent la alimente sărate ar putea suferi de hipertensiune arterială, de deshidratare cronică şi de aceea ar trebui să se prezinte la un examen medical cât mai repede posibil, avertizează medicii nutriţionişti.
"Hipertensiunea arterială, ca şi diabetul sunt acele boli care, deşi nu dor, sunt ucigaşi tăcuţi şi eficienţi determinând apariţia bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare, afecţiuni ce cresc riscul apariţiei infarctului miocardic şi a accidentului cerebral", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, medic nutriţionist şi director al Institutului de Cercetări Alimentare. Hipertensiunea arterială este responsabilă şi de distrugerea rinichilor şi de pierderea vederii, avertizează specialistul.
În acelaşi timp, pofta de sărat poate indica şi o lipsă de calciu şi potasiu din organism. "Se cunoaşte că sodiul este un antagonist al potasiului şi calciului, determinând eliminarea acestora din oase, plasma sanguină şi celulele corpului", spune prof. dr. Mencinicopschi. Potrivit medicului, acesta este motivul pentru care excesul de sare de bucătărie grăbeşte apariţia osteoporozei, dar şi apariţia aritmiilor cardiace, afecţiune ce se manifestă prin bătăi neregulate ale inimii. De asemenea, persoanele care mănâncă sărat riscă să sufere crampe musculare şi să fie irascibile.
"Unele alimente industriale ascund cantităţi mari de sare, astfel că, în timpul unei zile, depăşim cantitatea de sare recomandată, respectiv 5-6 grame pe zi pentru un adult şi trei grame în cazul copiilor", menţionează medicul nutriţionist.
Pentru a preveni apariţia afecţiunilor sus-menţionate, specialiştii recomandă creşterea consumului de fructe şi legume, care sunt principalele surse de potasiu.
Persoanele care poftesc frecvent la alimente sărate ar putea suferi de hipertensiune arterială, de deshidratare cronică şi de aceea ar