Robert Knil este unul dintre tinerii etnici germani care trăieşte în judeţul Satu Mare. El este a patra generaţie care s-a născut în România, stră-străbunicii lui fiind colonizaţi în zona noastră în urmă cu câteva sute de ani.
PROFIL
Născut: 10 august 1984, Carei
Educaţie: Licenţiat la Facultatea de Automatică-Calculatoarea, Universitatea Oradea, Masterat în Autoamtizări Industriale, Facultatea de Automatică-Calculatoarea, Universitatea Oradea
Familie: Necăsătorit, are un frate
Tânărul şi-a urmat cursurile liceale la Carei, iar apoi cele de licenţă şi masterat la Oradea, ambele în domeniul informaticii, automatizării şi calculatoarelor.
Din 2004 este preşedintele Organizaţiei Tinerilor Germani Sătmăreni din Moftinu Mare, numită „Gemeinsam“ (Împreună), care este o filială a organizaţiei judeţene.
„La Moftinu Mare avem şi o trupă de dans, înfiinţată în 2004, odată cu organizaţia locală Gemeinsam. Trupa are în prezent 10 perechi şi, alături de mine, încă două profesoare în conducere, eu fiind managerul, tehnicianul şi, totodată, şoferul echipei“, povesteşte Robert.
Trupa „Gemeinsam“ a participat la peste 50 de spectacole în ultimii şase ani, atât în judeţul Satu Mare, cât şi în judeţele vecine, în Ungaria şi Germania. Evenimentele la care dansează tinerii germani sunt zile ale comunelor, festivaluri de din satele şvăbeşti din Ungaria, la Festivalul Palincii, dar şi la Zilele Culturale Germane din mai multe localităţi din judeţ.
Există şi o tradiţie, când trupa de dans participă la spectacole, indiferent de loc, părinţii copiilor prepară ştrudele şvăbeşti, pe care le vând la tarabe, iar banii strânşi îi investesc în trupă, pentru transport, ţinute etc.
Consultant la Camera Meşteşugarilor
De meserie, Robert este inginer, consultant tehnic la Asociaţia Camera Meşteşugarilor din Satu Mare din 2007, când asoci