Judecătorul Curţii Constituţionale a anunţat că Legea Educaţiei, adoptată prin asumarea răspunderii guvernamentale, este constituţională. Decizia a fost luată cu 7 voturi "pentru" şi două "împotrivă".
Sesizările depuse de şeful Senatului şi de cei 108 parlamentari ai PSD, PC şi PNL au fost respinse, aşa că Legea urmează să fie trimisă preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare.
Mircea Geoană, Preşedintele Senatului, a contestat Legea Educaţiei la Curtea Constituţională, motivând că procedura prin care a fost adoptat actul normativ a fost neconstituţională.
"Tergiversarea punerii în aplicare a legii aparţine celor care se tem că pierd privilegii nelegitime", declara ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, înainte de analiza CCR.
Replica lui Mircea Geoană
După decizia CCR, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că va face o nouă sesizare şi a făcut apel către şeful statului,să nu promulge legea.
"După ce această lege va fi eventual promulgată, îmi păstrez dreptul de a resesiza Curtea Constituţională, dar decizia trebuie comentată după motivarea Curţii. Printr-o procedura neconstituţională, însă, nu poate rezulta o lege constituţională.
Vreau să fac un apel extrem de serios către preşedintele Traian Băsescu de a nu promulga această lege. Curtea s-a pronunţat (şi este singura decizie în acest sens) că angajarea răspunderii pe această lege este neconstituţională, iar preşedintele României ar crea un precedent extrem de periculos la adresa ordinii constituţionale şi a stabilităţii sistemului legislativ din România dacă ar promulga o astfel de lege. Niciun fel de inters politic pentru a păstra o majoritate efemeră, nu dă drept preşedintelui de a încălca Constituţia", a declarat Mircea Geoană.
În urma deciziei CCR, ministrul Funeriu a fost chemat la Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Traian Băsescu. @N_