Proprietarii care au o asigurare facultativa a locuintelor, ce acopera riscurile prevazute in asigurarea obligatorie (seisme, inundatii si alunecari de teren) sau care pot sa-si reiinoiasca o astfel de polita la momentul expirarii ei, nu sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie prin cei 13 asiguratori din PAID, au precizat marti pentru HotNews.ro, oficialii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Cu o zi in urma, Marius Bulugea, presedintele PAID, societatea care gestioneaza procesul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania, declara ca la expirarea politei facultative, proprietarii sunt obligati in continuare sa-si faca mai intai o polita obligatorie.
Obligativitatea asigurarii locuintelor - de la termenul limita de 15 ianuarie 2011 la cel de 15 iulie 2011
Procesul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de pamant sau inundatii a inceput in Romania pe 15 iulie 2010, iar potrivit legii (260/2008) contractele de asigurare se pot incheia doar de catre 13 companii de asigurari asociate in cadrul PAID, societatea care gestioneaza tot acest proces.
La momentul respectiv atat oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cat si cei ai PAID, societatea care gestioneaza tot acest proces, au anuntat ca proprietarii care nu-si au locuintele asigurate au la dispozitie sase luni de zile pentru a incheia o astfel de asigurare. Termenul pus in circulatie de aceste autoriati a fost astfel cel de 15 ianuarie 2011.
Conform aceleasi legi, cu normele de aplicare aferente, proprietarii de locuinte care aveau polite facultative erau obligati ca la momentul expirarii/reiinoirii acelor contracte sa-si faca mai intai o polita obligatorie de locuinta prin PAID, restul valorii locuintei urmand sa fie acoperit printr-o polita facultativa la oricare dintre asiguratorii din piata indifere